فهرست مطالب

بهبود مدیریت - پیاپی 54 (زمستان 1400)

فصلنامه بهبود مدیریت
پیاپی 54 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید سپهر قاضی نوری * صفحات 1-6

    فصلنامه بهبود مدیریت در شماره پاییز 1400 اقدام به انتشار ویژه‌نامه‌ای با موضوع «تحلیل تاریخی تجارب توسعه فناوری و نوآوری در جمهوری اسلامی ایران» نمود. این تجربه که به نوعی اولین تجربه جدی در این حوزه حساب می‌شود، در کنار محاسن و قوت‌های مختلف که حاصل تلاش نویسندگان، داوران محترم و دبیر علمی ویژه‌نامه بوده، به واسطه جدید بودنش دارای اشکالاتی هم می‌باشد که باید با نقد دقیق آن و ارایه راهکارهای بهود، تلاش کرد تا پژوهش‌های بعدی را با دقت و کیفیت بالاتری انجام داد. در این خصوص یادداشتی که آقای دکتر سیدسپهر قاضی‌نوری از اعضای هیات تحریریه فصلنامه و از اساتید برجسته حوزه سیاستگذاری علم و فناوری به فصلنامه ارسال کرده‌اند به عنوان «نامه به سردبیر» منتشر می‌شود.

    کلیدواژگان: مطالعات تاریخی، نقد، ویژه نامه تحلیل تاریخی تجارب توسعه فناوری و نوآوری در جمهوری اسلامی ایران
  • جواد سلطان زاده*، مهدی الیاسی، میثم نریمانی صفحات 7-37

    کسب و کارهای پلتفرمی گونه ای نوین از فعالیت های اقتصادی را مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباطات ایجاد کرده اند. هر چند دولت ها نوآوری های این کسب و کارها را تشویق می کنند، اما آنها چالش هایی را در محیط اقتصادی ایجاد می کنند که نشان از کاهش کارآیی قوانین اقتصادی از جمله قانون رقابت دارد. پژوهش حاضر با تاکید بر ویژگی های مشترک عصر کسب و کارهای پلتفرمی تلاش کرده است، اثرات این ویژگی ها را بر مصادیق، چگونگی تشخیص و مرجع قانون رقابت شفاف نماید. برای این منظور هجده پرونده های نقض رقابت در کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و ایران مبتنی بر مطالعه چند موردی انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد، پنج ویژگی عصر کسب و کارهای پلتفرمی اعم از الف) بازارهای دوسویه و اثر شبکه ب) دسترسی به جای مالکیت ج) مدل درآمدی و قیمت گذاری د)نوآوری در مدل کسب و کار و بخش بندی نوین اقتصادی و ه) داده، مالکیت آن و حریم خصوصی بر سه مصداق رفتارهای ضدرقابتی (کارتل، سوء رفتار و ادغام) موثر هستند. آنچنانکه مصادیق جدیدی از قراردادهای افقی، ایفای نقش هاب، قراردادهای عمودی (کارتل/تبانی)، خودترجیحی، تبعیض، منع دسترسی از طریق دروازه، استثمار، هم بسته کردن کالا و خدمات و قیمتگذاری تهاجمی (سوء رفتار) و گردش مالی شرکت ها و ساختار بازار (ادغام) ظهور می یابد. دوم آنکه این ویژگی ها بر چگونگی تعریف بازار مربوطه (محصول مربوطه و جغرافیای مربوطه) و همچنین تشخیص قدرت مشهود بازار موثر هستند. علاوه بر این دو، پژوهش حاضر اهمیت وجود و طراحی مرجع رسیدگی به رقابت در تناظر با تنظیم گر بخشی را برجسته کرده است.

    کلیدواژگان: رقابت، کسب و کارهای پلتفرمی، قانون رقابت، مرجع قانون رقابت
  • امیرحسین فرهادی، ابوالقاسم سرآبادانی* صفحات 39-67

    صنعت هسته ای از مهم ترین صنایع هر کشور است. پیشرفت آن، پیشرفت صنایع دیگر را به همراه دارد. اکتساب برون مدار فناوری هسته ای به دلیل تحریم های کشورهای دارنده، همواره با چالش روبه رو بوده است. لذا هدف از این تحقیق دست یابی به الگویی از اکتساب درون زای فناوری در صنعت هسته ای کشور می باشد. این مطالعه با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی انجام گردید. جامعه مورد مطالعه، افراد خبره و صاحب نظر در یکی از صنایع تابعه سازمان انرژی اتمی بوده و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در جمع آوری داده ها از روش مصاحبه ی نیمه ساختاریافته و عمیق استفاده شده است. روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوای استقرایی و با کمک نرم افزار ATLAS.ti انجام گردید. برای حصول اطمینان از روایی داده های پژوهش، از دو روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان در پژوهش و بازبینی توسط همکاران استفاده شد. یافته ها نشان داد که الگوی اکتساب درون زای فناوری در صنعت هسته ای را می توان در 6 مقوله اصلی تعریف کرد: مدیریت آینده نگاری راهبردی هسته ای، ساختار منعطف و سازمان دهی تیم های خلاق، ترویج فرهنگ مدیریت جهادی، فضای برانگیزاننده نیروی متخصص، پیوند عمیق دانشگاه و صنعت، همچنین بین المللی سازی صنعت بومی هسته ای

    کلیدواژگان: الگوی اکتساب فناوری، اکتساب درونزای فناوری، صنعت هسته ای، پدیدار شناسی
  • اکبر محمدی*، نیما مختارزاده، احمد جعفرنژاد چقوشی، هادی نیلفروشان، مهدی محمدی صفحات 69-104

    امروزه با هرچه پیچیده ترشدن فضای رقابتی در بازارها، شرکت های فعال در زنجیره تولید فولاد علاوه بر نیاز اساسی که برای شناسایی و فهم خرده دانش ها و فناوری های جدید دارند، نیازمند جذب و یکپارچه سازی آن در منابع فناورانه خود هستند. مطالعه فوق با تحلیل تطور تاریخی مسیر توسعه فناوری های زنجیره تولید فولاد در کشور با تمرکز بر کارکردهای مدیریتی مبتنی بر کارکردهای یکپارچه سازی فناوری های جدید صورت پذیرفته است. بازه مورد بررسی تاریخی از سال 1338 تا سال 1400می باشد. این پژوهش با روش تحقیق کیفی و به کمک تحلیل تم و کدگذاری محوری صورت پذیرفته است. ابزار گردآوری داده ها نیز 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته با مدیران باسابقه صنعت فولاد در کنار بررسی اسناد آرشیوی بوده است. این مطالعه در نهایت براساس تحلیل تاریخی و بررسی کارکردهای مدیریتی موفق و ناموفق، به ارایه راهکارهای کارکردی و اجرایی در مراحل یکپارچه سازی فناوری های جدید پرداخته است. در این مطالعه پس از شناسایی 17 تم (عامل کلیدی موثر) در یکپارچه سازی فناوری های جدید، 25 راهکار در گام شناسایی و ارزشگذاری دانش فناورانه جدید، 24 راهکار در گام فهم دانش جدید و ترکیب آن با پایه دانشی موجود بنگاه، و 10 راهکار در گام بهره برداری از دانش فناورانه جدید مطرح شده است.

    کلیدواژگان: یکپارچه سازی فناوری جدید، دانش فناورانه، زنجیره تولید فولاد، تحلیل تاریخی
  • الهام اسمعیلی پور ماسوله*، مسعود افشاری مفرد، میثم بشیری صفحات 105-127

    ماهیت سرمایه بر صنعت خودرو توام با هزینه بالای تحقیق و توسعه و سرعت بالای تحولات فناورانه در آن و همچنین پیوندهای گسترده این صنعت با صنایع بالادستی و بخش خدمات، موجب شده است تا تحقیق و توسعه و نوآوری در این صنعت از اهمیت بالایی برخوردار باشد؛ به ویژه در شرایط تحریمی کشور که تامین داخل قطعات منفصله و مجموعه های با فناوری متوسط به بالا برای استمرار حیات این صنعت حایز اهمیت است. متاسفانه نوآوری، یکی از عناصر گم شده در صنعت خودروی ایران است و علل متعددی نیز برای این موضوع می توان برشمرد. در این مقاله اما نگاه به نوآوری از دریچه مفاهیم مرتبط با بوم سازگان نوآوری اتفاق افتاده، مفهومی که پیش از این کمتر مورد استفاده محققان قرار داشته است. برای این منظور، از روش تحلیل تم در مصاحبه با 20 تن از خبرگان فعال در زیست بوم نوآوری کشور استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در چارچوب بوم سازگان نوآوری این صنعت که متشکل از 9 عنصر اصلی شامل «محیط داخلی زیست‏بوم نوآوری»، «محیط خارجی زیست‏بوم نوآوری»، «بستر نوآوری»، «خلق‏کنندگان نوآوری»، «بهره برداران نوآوری»، «متقاضیان نوآوری»، «نهادهای میانجی»، «عوامل تسهیلگر نوآوری» و «جریان‏های ارزشی و دانشی» می باشد؛ ضعف هایی هم چون «وجود حلقه های مفقوده»، «ناهماهنگی نهادی»، و «بروکراسی و پیچیدگی بالای برخی از فرآیندهای اجرایی» مهم ترین عوامل بازدارنده نوآوری به شمار می روند.

    کلیدواژگان: بوم سازگان، صنعت خودرو، نوآوری، سیاستگذاری
  • حمیدرضا فرتوک زاده*، علی نقی طالبی صفحات 129-151

    در این مقاله، گذار صنایع الکترواپتیک ایران (صاپا) از حکمرانی سلسله مراتبی به گونه ای از حکمرانی شبکه ای با ایجاد مجموعه ای از شرکت های رویشی و تکوین هسته کوچک و شبکه بزرگ در صنایع الکترواپتیک بررسی می شود. بر اساس آمار و گزارش های عملکرد صاپا می توان گفت که این گذار با میزان قابل قبولی از موفقیت انجام شده و به پایداری نسبی دست یافته است. در این بررسی، تحولات سازمانی صاپا در سه دوره: 1) شکل گیری هسته اولیه؛ 2) رشد نوآوری و شبکه سازی و 3) بلوغ هسته و شبکه در پرتو مفاهیم حکمرانی، شبکه سازی و پیچیدگی مرکب و با رویکرد روایت پ‍ژوهی راهبردی مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که صاپا با برخورداری از رهبری بسیج کننده و متقاعدساز، گروه های نوآوری سامانه محور، شرکت های زایشی فن آور و تلفیق سیستم سلسله مراتبی و شبکه ای، توانسته است بر دشواری های این گذار فایق آمده و جایگاه مناسبی در صنعت الکترواپتیک کشور به دست آورد.

    کلیدواژگان: ودجا، حکمرانی، شبکه، صاپا، موفقیت شبکه سازی، حکمرانی شبکه ای ودجا
  • مسعود هاشمی، مصطفی صفدری رنجبر*، عسگر نوربخش، الهام فهام صفحات 153-192
    کارکردها و سازوکارهای لازم برای تحقق درونی کردن پنجره های فرصت، با استفاده از رویکرد نظام نوآوری فناورانه قابل تحلیل و ارزیابی است. در همین راستا هدف از این پژوهش، استفاده از این رویکرد برای شناسایی و ارزیابی کارکردها و سازوکارهای لازم برای درونی سازی پنجره های فرصت فناوری بلاکچین در صنعت بانکی ایران است. برای تحقق این هدف از رویکرد کمی، استراتژی پژوهش پیمایش، ابزار پرسشنامه جهت گردآوری داده و تحلیل عاملی تاییدی جهت تحلیل داده ها بهره برداری شده است. نمونه آماری 80 نفر از جامعه خبرگان مسلط به صنعت بانکی و فناوری بلاکچین انتخاب شده است. در این پژوهش با مدنظر قراردادن هفت کارکرد نظام نوآوری فناورانه، میزان اثرگذاری هر یک از سازوکارهای مطرح شده برای کارکردها تعیین و اولویت بندی شد. یافته های این پژوهش، بیانگر آن است که سازوکارهایی همچون تحقیقات پروژه‏ای داخلی توسط بانک‏ها (کارکرد خلق دانش)، افزایش تنوع بازیگران و تعاملات آن ها (کارکرد انتشار دانش)، استفاده از پلتفرم های بین المللی به جای پلتفرم بومی (کارکرد جهت دهی به بازار)، پروژه‏های عملیاتی و پژوهشی داخلی (کارکرد کارآفرینی فناورانه)، لزوم تعیین جهت گیری توسعه بلاکچین با اخذ نظرات و نیازهای کاربران پیشرو توسط بانک مرکزی به عنوان بازیگر کلیدی (کارکرد جهت دهی به جستجو)، حذف موانع کسب‏وکاری (شکل دهی به بازار)، ورود فین‏تک ‏ها به توسعه کسب‏وکارها (کارکرد مشروعیت بخشی) جهت درونی سازی پنجره های فرصت بلاکچین در صنعت بانکی ایران اهمیت دارند.
    کلیدواژگان: فناوری بلاکچین، پنجره های فرصت، صنعت بانکی، نظام نوآوری فناورانه
|
  • Sepehr Ghazinoory * Pages 1-6

    The journal of Improvement Management, in the fall issue of 1400, published a special issue entitled "Special Issue on Historical Analysis of Technology Development and Innovation Experiences in I.R.Iran". This experience, which is considered as the first serious experience in this field, along with the various advantages and strengths that are the result of the efforts of writers, respected judges and scientific secretary of the special issue, Due to its novelty, it also has its drawbacks, which should be carefully critiqued and offered solutions to try to conduct further research with higher accuracy and quality. In this regard, the note sent to the journal by Dr. Seyed Sepehr Ghazi Nouri, a member of the editorial board of the journal and one of the leading professors in the field of science and technology policy, will be published as a "letter to editor."

    Keywords: Historical Studies, Criticism, Special Issue on Historical Analysis of Technology Development, Innovation Experiences in I.R.Iran
  • Javad Soltanzadeh *, Mehdi Elyasi, Meysam Narimani Pages 7-37

    Platform businesses formed new types of economic activities based on information and communication technology. Although governments encourage these businesses, they create challenges in the economic environment that indicate a failure in the efficiency of market mechanism and economic laws, especially Competition Law. This study aims to clarify the effects of business platform features on the Competition law and its Authority. For this purpose, a selected list of (anti) competition cases in Brazil, Russia, India, China, South Africa (Brics), and Iran has been selected based on a multi-case study. The results show five characteristics of platform businesses age, including a) two-sided markets and network effect b) access instead of ownership c) revenue model and pricing d) innovation in business model and new economic segmentation, and e) data, its ownership, and privacy affect the three instances of the cartel, abuse dominance, and merger principles; Such as new examples of horizontal contracts, hub role-playing, vertical contracts (cartel/collusion), self-preferences, discrimination, denial of access through gateways, exploitation, assimilation of goods and services and aggressive/predatory pricing (abuse dominance) and changing corporate turnover and market structure (Merger). Second, these characteristics affect how the relevant market is defined (relevant product and relevant geography) and recognize the apparent market power. In addition, this study highlights the importance of designing a competition law authority concerning the sectoral regulator.

    Keywords: Competition, Competition Law, Competition Law Authority, Platform business
  • Amir Hosein Farhadi, Aboalghasem Sarabadani * Pages 39-67

    The nuclear industry is one of the most important industries in any country, and the development of this industry will lead to the development of other industries. The external acquisition of nuclear technology has always been challenged by sanctions on host countries. Therefore, the purpose of this study is to achieve the pattern of endogenous technology acquisition in the country's nuclear industry. This study has been done qualitatively and with a phenomenological strategy. To collect data from semi-structured interview method and in-depth analysis of them by inductive content analysis did with ATLAS.ti software. The study population was selected experts in one of the industries affiliated to the aeoi. To ensure the validity of the research data, two methods of review by research participants and review by colleagues were used. The findings showed that the pattern of endogenous technology acquisition in the nuclear industry can be defined in 6 main categories, which are: nuclear strategic foresight management, Flexible structure and organization of creative teams, Promoting the culture of jihadi management, the motivating atmosphere of the expert force, Deep connection between university and industry, Also the internationalization of the nuclear indigenous industry.

    Keywords: Technology acquisition pattern, Endogenous technology acquisition, Nuclear industry, phenomenology
  • Akbar Mohammadi *, Nima Mokhtarzadeh, Ahmad Jafarnejad Chaghoushi, Hadi Nilforoushan, Mahdi Mohammadi Pages 69-104

    Today, as the Competitive Environment becomes more Complicated, Firms in Steel Value Chain Sector, In addition to the need to Identify and Assimilate new Knowledge and Technologies, need to Absorb and Integrate It into their Technological Resources.This Study has been done by Analyzing the Iran Steel Value Chain Technology Developments from the Perspective of Managerial Functions in New Technology Integration. The Historical Review was from 1338 to 1400. This Study is Qualitative Content Analysis Research. Data Collection Tools were 16 Semi-Structured Interviews with Experienced Managers in Steelmaking Industry Along With Review of Archival Documents Finally, based on Historical Analysis and Review of Successful and Unsuccessful Management Functions in Three Time phases, This Study Presents Functional and Executive Solutions in the Stages of Integration of New Technologies. In this Study, After Exploring 17 Themes (Key Effective Factors) fot New Technologies Integration, 25 Solutions in Stage of “Identify and Obtain Valuable New Knowledge Identifying and Evaluating New Technological Knowledge”, 24 Solutions in Stage of “Understanding New Knowledge and Combining it with the Existing Knowledge Base of the Firm”, and 10 Solutions In Stage of “Exploiting New Technological Knowledge has been Proposed.

    Keywords: New Knowledge Integration, Technological Knowledge, Steel Value Chain, Historical Analysis
  • Elham Esmailipour Masouleh *, Masoud Afshari-Mofrad, Meisam Bashiri Pages 105-127

    Innovation is one of the missing elements in the Iranian automotive industry and there are several reasons for it. In this article, however, we look at innovation through the lens of related concepts of innovation ecosystem, a concept that has previously been less used by researchers in this industry. To do so, the theme analysis method was used in interviews with 20 experts active in the country's innovation ecosystem. The results show that within the framework of innovation ecosystem of this industry, which consists of 9 main elements including "Internal innovation environment", "External innovation environment", "Innovation platform", "Innovation users", " "Innovators", "Innovation beneficiaries", "Brokers", "Innovation facilitators" and "Value and Knowledge flows"; Weaknesses such as "missing chains", "lack of institutional harmony", and "bureaucracy and high complexity of some executive processes" are the most important deterrents to innovation.

    Keywords: Ecosystem, automotive Industry, Innovation, Policy making
  • Hamidreza Fartokzadeh *, Ali Naqi Talebi Pages 129-151

    In this paper, Sapa's transition from hierarchical governance to network governance by creating a set of growing firms and developing ″small nuclei and large networks″ in the electro-optical industry has been narrated. Based on the facts and reports of sapa′s performance¸ it can be said that this transition has been done with an acceptable rate of success and has achieved relative stability. In this study¸sapa organizational changes in three periods: 1) the formation of the uncleus¸ 2) the growth of innovation and networking¸ and 3) the maturity of the uncleus and network in the light of the concepts of governance¸ networking and complexity are studied with a ″strategic narrative approach″ .The findings of this study show that Sapa, with its mobilizing and persuasive leadership, product-oriented innovation groups, technological spin offs and the integration of hierarchical and network systems, has been able to overcome the chalenges of this transition and achieved a good position in the country′s electro-optical industry.

    Keywords: Vedja, Governance, network, Sapa, Networking Success, Vedja Network Governance
  • Masoud Hashemi, Mostafa Safdari Ranjbar *, Asgar Noorbakhsh, Elham Faham Pages 153-192
    Endogenizing windows of opportunity in an industry can be analyzed and evaluated through using the Technological Innovation System (TIS) approach. In this regard, the purpose of this study is to identify and evaluate the functions and mechanisms needed to endogenize blockchain windows of opportunity in Iran’s banking industry. To this end, this paper employed a quantitative approach, survey research strategy, a questionnaire tool for data collection, and confirmatory factor analysis for data analysis. The sample is selected from experts who are proficient in the banking industry and blockchain technology. Findings of this study indicate that mechanisms such as internal project research by banks (knowledge creation function), increasing the diversity of actors and their interactions (knowledge diffusion function), using international platforms instead of local platforms (market orientation function), internal operational and research projects (technological entrepreneurship function), the need to determine the orientation of blockchain development by obtaining the views and needs of leading users by the Central Bank as a key player (search orientation function), removing business barriers (shaping market function), the entry of fintech companies into business development (legitimation function) are important for endogenizing blockchain windows of opportunity in Iran's banking industry.
    Keywords: Blockchain technology, windows of opportunity, banking industry, Technological Innovation System (TIS)